Pečený čaj Hruška
Medovo-karamelová hruška se zázvorem a brusinkou
Asi 1800 g vykrájených hrušek, neloupaných, pokrájených na kostky, 100 strouhaného čerstvého zázvoru (možno nastavit kandovaným, strouhaným), 150 g sušených brusinek, 500 g medu, 250 g karamelu, šťáva ze 2 citrónů, cca 1 dcl rumu.
Vykrájené hrušky nakrájíme na kostičky, polijeme citrónovou šťávou, přidáme brusinky, med, karamel a strouhaný zázvor. Vše na hluboký plech a důkladně promícháme. Pečeme v horkovzdušné troubě cca 45 minut na 180 °C. Po vytažení z trouby přidáme do horké směsi deci rumu a opět důkladně promícháme. Ihned plníme do malých skleniček (od výživy) a ihned obracíme dnem vzhůru. Celkem 10 skleniček.
Poznámka: Výsledek je vynikající, ale může to být méně sladké, takže med by určitě stačil, nebo stejné množství napůl s karamelem.
Spojení zázvoru a hrušky je významným zdrojem vitamínu B, který posiluje naše nervy. Pomáhá při štěpení tuků, sacharidů a bílkovin z potravy. Vitamin B účinkuje proti stresu a migréně. Zázvor pozitivně ovlivňuje naše zažívání a pomáhá odbourávat tuk. Obsahuje vitamín A, který podporuje ostrý zrak. Aktivuje srdečně - cévní systém, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu. Pálivá chuť zázvoru zahřívá tělo a je antibakteriální. Pomáhá při chřipce a nachlazení, bolestech hlavy a stavech napětí. A v neposlední řadě je zázvor také vyhlášeným afrodiziakem! Je bohatý na vitamíny (A, C, B) a minerální látky (vápník, fosfor, železo, draslík, sodík a hořčík).