YOGI TEA domácí
“Yogi Tea” je vlastně zahřívací, posilovací a mírně euforizující čaj, jehož základem je směs koření, zázvoru, čaje, mléka a cukru. A vzhledem k tomu, že v originálním receptu má být koření opravdu kvalitní, pak není od věci si takovou směs vytvořit doma. Jeden alespoň ví, co si tam dal. A navíc ušetří celkem slušnou částku v peněžence a ještě bude mít kvalitu, které by za vysokou cenu stejně neměl. Justýna sestavila a oblíbila si tuto směs koření na 50 g:
Skořice ……………………………………………………………..…….20 g
Hřebíček …………………………………………………….…………..10 g
Kardamon …………………………………………………….…..………10 g
Pepř celý bílý …………………………………………………………. 4 g
Pepř celý červený ……………………………......……..…..…….. 3 g
Pepř celý zelený ………………….……….……..……….…..…….. 3 g
Celkem suché koření …………………………………....…..…….. 50 g
Skořici kupujeme celou a rozlámeme ji na menší kousky (pomůžeme si např. čistými kleštěmi). Do Yogi Tea patří nezbytně rovněž zázvor, který je ovšem nejlépe přidávat čerstvý a navíc si tak sami regulujeme výslednou pálivost čaje. Rovněž tak si můžeme vybrat, zda použijeme černý čaj nebo třeba rooibos, čímž si zvolíme, zda chceme kofein či nikoli. V případě nachlazení či pro povzbuzení imunity můžeme rovněž přidat ještě 1 polévkovou lžíci indiánského čaje Lapacho a při kašli ještě 2 čajové lžičky lišejníku islandského, čímž získáme nápoj vyloženě a cíleně léčivý. Takže jak vidíte, směs si můžeme upravovat opravdu “na míru” a dle okamžité potřeby.
Na přípravu vezmeme na litr vody vrchovatou polévkovou lžíci výše uvedené směsi koření, přidáme několik koleček čerstvého zázvoru (dle chuti), špetku soli a dáme vařit. Pokud budeme přidávat lapacho či lišejník, pak jej přidáme rovněž před vařením. Mírným varem vaříme 20 – 25 minut pod pokličkou. Potom odstavíme z plotýnky a přidáme další složky: namísto lapacha či lišejníku dáme buď čaj černý nebo rooibos a necháme asi 5 minut vylouhovat. Pak zcedíme, směs dolijeme plnotučným mlékem či nízkotučnou smetanou. (Pokud někdo trpí zahleněním, pak je lépe použít nízkotučnou smetanu, která tolik nezahleňuje) a na závěr osladíme hnědým cukrem nebo karamelem. Med Justýna nezkoušela, ale myslí si, že by se chuťově tloukl s ostatními ingrediencemi. Podáváme horký a