Cuketový salát pikantní
Cuketový salát pikantní
2,5 kg zelených cuket, 1 kg cibule, 3 polévkové lžíce soli, asi 400 g hub (liška nažloutlá, ¾ skleničky od dětské přesnídávky domácí pikantní směsi paprik (nebo prostě přiměřené množství pálivé papriky, feferonky apod.), 1 palička česneku.
Na nálev: 1 l vody, 0,5-0,6 l octa, 500 - 600 g cukru
Postup: Cukety, pokud jsou větší, pak rozkrojíme a odstraníme semena, mladé můžeme krouhat rovnou na kolečka (neloupat!). Nakrouhané cukety prosypeme 3 lžícemi soli, důkladně promícháme a necháme min. 2 hodiny tzv. “vypotit.” Poté důkladně vymačkáme uvolněnou šťávu a vylijeme.
Čerstvé houby očistíme, zalijeme vodou, přidáme po lžičce soli a kyseliny citronové a necháme asi 5 minut povařit. Poté zcedíme a prolijeme studenou vodou. Tak je přidáme do salátu.
Připravíme si nálev z uvedeného množství vody, octa a cukru. Do vlažného až chladného dáme vymačkanou cuketu, oloupanou a na půlkolečka nakrájenou cibuli, houby, dále papriku a rozmačkaný česnek. Důkladně promícháme a necháme marinovat opět asi 12 hodin (přes noc). Na závěr naplníme sklenice a sterilujeme 20 minut na 80 °C.