Nálevy nejen na okurky
Justýnin oblíbený nálev na Znojemské okurky
6 l vody, 2 l 8% octa, 80 kostek cukru, 80 tablet sacharinu, 20 kuliček nového koření, 12 listů bobkových, 40 kuliček celého pepře, 12 hřebíčků, 40 g nakládáčku Deko, 80 g soli.
Všechno koření, cukr a sůl nasypeme do vody a svaříme. Nálevem pak zaléváme očištěné, případně vidličkou propíchané okurky, které můžeme ve sklenici proložit kolečky cibule, mrkve a snítkou kopru. Zavíčkujeme a sterilujeme 700 ml sklenice 20 min na 80 °C, aby byly pěkně křupavé.
Tento nálev je velmi lahodný, vyvážené chuti a Justýna jej používá nejen na okurky, ale i na ostatní zeleninu už léta.
Nálev na okurky slano-kyselé
Tento nálev je chuti více do slané, s lehkým ocasem feferonky
(v závislosti na použitém druhu pálivé papričky)
5/8 l octa 8%, 2 l vody, 70 g soli, 150 g cukru, 25 tablet sladidla, 1 hřebíček, 5 kuliček nových koření, 1 bobkový list, hrstička hořčičného semínka.
Všechny ingredience svaříme a do každé sklenice přidáme: cibuli, několik koleček mrkve, snítku kopru, malou feferonku (nebo plátek či kolečko).