Medovník Marlenka a la Tamara
Medovník Marlenka a la Tamara
300 g hladké mouky (Justýna dává celozrnnou přinejmenším napůl a může být i polohrubá, 3 PL medu (nebo karamel+medová esence), 200 g másla (Hera), 1 prášek do pečiva (jedlá soda), 150 g cukru (i méně), špetka soli,
Postup: rozpustit máslo, med, cukr na plotně, pak přidat mouku s kypřidlem a solí. Důkladně promíchat (možno elektrickým šlehačem). Pečeme na pečícím papíru na plechu s vyšším okrajem.
Náplň: 3x400 g kysané smetany (18% - v Lidlu červená kys.smetana), mírně osladit, příp. + vanilka, vyšlehat a do vhodné nádoby (dortová forma nebo pekáč, vymazaný máslem a vysypaný buď drobečky z pečiva nebo kokosem, pak vrstva pečiva a vrstva smetany. Navrchu bude tenká vrstva drobečků z pečiva.
Možno upečenou placku nechat vychladnout a rozmělnit či rozstrouhat na drobečky, buchta pak má lepší konzistenci v závěru (Můžeme si je tak připravit i dopředu, takže je to pak bleskově hotové). Nechat přes noc pěkně nasáknout smetanou.
Jednoduchý a vynikající!