Pizza pro vegetariány na velký plech
27. 7. 2013
Ingredience na těsto:
400 g mouky (100 g ječné mouky celozrnné, 100 g kukuřičné mouky hladké, 200 g pšeniční mouky hladké bílé), 1 čajová lžička soli, 3 polévkové lžíce oleje, 170 ml studené vody, 1 čajová lžička instantního droždí.
Ingredience na náplň:
Olej, kečup nebo směs na “houbové toasty,” 2-3 rajčata, 1 paprika, asi 6 konzervovaných feferonek (jemně až středně pálivých), několik čerstvých či mražených krájených žampiónů (nebo malá sklenička hub ve slaném nálevu), 1 malý sýr Hermelín (100 g), asi 200 g tvrdého sýra na strouhání (Eidam, Gouda), sušený česnek na ochucení dle chuti, případně několik černých oliv a trochu pažitky na posypání.
Postup:
Nejprve vypracujeme těsto: smícháme všechny sypké ingredience se solí a droždím, pak přidáme složky tekuté, tj. vodu a olej. Nejprve vařečkou a pak rukou vypracujeme vláčné těsto, které pomoučíme a necháme min 3/4 – hodinu vykynout přikryté utěrkou na teplém místě. Potom těsto natenko vyválíme a pomocí válečku (na který jej namotáme) přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pěkně rovnoměrně těsto urovnáme, přečnívající okraje odřežeme rádýlkem a doplníme s ním případné chybějící části. Pak těsto potřeme olejem (aby se nerozmáčelo šťávou z náplně) a můžeme plnit: potřeme kečupem nebo nějakou oblíbenou zeleninovou směsí či domácí zeleninovou pomazánkou, na to rozprostřeme rajčata na plátky, papriky na menší proužky, přidáme houby dle chuti a zásob ve spíži, poprášíme sušeným česnekem. Dále přidáme hermelín pokrájený na drobnější kousky, feferonky rozkrájené na čtvrtiny a na kroužky pokrájenými černými olivami. Na závěr posypeme strouhaným tvrdým sýrem a troškou pokrájené pažitky. Upečeme dorůžova.
