Zelňáky jáhlové hrnečkové
2 1/4 l hrnečku jáhel, 4 hrnečky vody, sůl;
Dále: kysané zelí 2 balíčky (1 kg), mouka 3 hrnečky (1 ječná celozrnná, 2 pšeničná bílá, 250 g rostl. ztuženého tuku (Hera, Lando, Promienna), sůl, kmín, sezamové semínko cca 100 g na posyp.
Jáhly nejprve spaříme vařící vodou (abychom tak odstranili jejich hořkost). Poté je zalijeme 2 díly vody, přidáme sůl a vaříme podobně jako rýži, tj. až se voda vyvaří, plotýnku vypneme a necháme dojít (cca 7-10 min.) Do horkých můžeme vhodit tuk, který se tak pěkně roztaví. Vše necháme trochu zchladnout, přesypeme do mísy, přidáme pokrájené zelí bez láku, mouku a vše důkladně rukama prohněteme. Poté těsto rozdělíme na 3 plechy vyložené pečícím papírem a pevnější stěrkou uhladíme. Povrch posypeme sezamem a ještě trochu přimáčkneme semínko do těsta. Následně rozdělíme ještě syrové na čtverečky “nakrájíme” a potom teprve upečeme dorůžova – až křupava, podle toho, jak kdo rád.