GMO - Geneticky upravené potraviny
Geneticky modifikovaná pšenice představuje vážnou hrozbu
pro naše zdraví, varují vědci
Napsal Svět kolem nás dne 20. listopad 2013. Kategorie Zdraví
Australská společnost vyvinula nový druh geneticky modifikované (GM) pšenice, která obsahuje pozměněný protein a enzym, což může způsobovat závažné problémy s játry. Děti rodičů, kteří tuto GM pšenici konzumují, mohou zemřít ještě předtím, než se dožijí věku 5 let.
Tato šokující zpráva přichází v době, kdy australský úřad kontrolující používání genetických technologií udělil souhlas ke dvěma testům pozměněných plodin (pšenice a ječmene) v polních podmínkách.
Tato technologie přímo potlačuje enzym v pšenici, který je velmi těsně spojen s glykogenem (polysacharid produkovaný v játrech) a její konzumace tak může vést k selháná tohoto životně důležitého orgánu.
Semena smrti: Odhalené lži o GMO
Další studie potvrzuje: Krmiva s GMO poškozují zdraví prasat
"Pokud tato technologie utlumuje stejný druh genu u lidí, stejně jako ho utlumuje v pšenici, potom hrozí u dětí narozených s tímto enzymem úmrtí v důsledku selhání jater", tvrdí prof. Judy Carman z Flinders University." Dospělí s tímto problémem by byli stále více nemocní a unavení."
V současné době tato pšenice ještě nebyla schválena ke komerčnímu použití, což znamená, že ještě nepronikla do potravinářského průmyslu. Ovšem s tím, jak australské úřady poměrně jednoduše povolují testy, roste pravděpodobnost, že přistoupí k povolení takto upravených rostlin.
Z důvodu nedostatku informací o vedlejších efektech gmo je vhodné použít princip předběžné opatrnosti a neunáhlovat v povolování těchto technologií.
Zdroje:
http://www.zahady-zdravi.cz/zdravy-zivot/ostatni/gmo-psenice-a-jeji-vliv